Programma 2013
In 2013 heeft de Kunsthal in het voorjaar zeven tentoonstellingen gepresenteerd met veel aandacht voor mode, design en fotografie. Naast de twee hoofdtentoonstellingen 'The Fashion World of Jean Paul Gaultier' en 'Like Pastoe' waren kleine juweeltjes van tentoonstellingen zoals 'Grenzeloos Gedogen' en 'Shady Moments' te zien. Daarnaast bood de zevende editie van Kunsthal Light weer ruimte aan jonge kunstenaars. Met de fototentoonstellingen over Beatrix en jonge vaders haakte de Kunsthal in op de actualiteit.
Grenzeloos Gedogen
Jan Montyn
19 januari t/m 26 mei 2013
Een groots overzicht van het grafische werk van beeldend kunstenaar Jan Montyn (1924) was in de Kunsthal te zien. Zijn werk toont een leven van onrust en spanning én van liefde en emotie. Zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Vietnamoorlog en in de periode van de Rode Khmer in Cambodja en zijn vele reizen naar Noord-Afrika en Zuidoost Azië, verwerkte hij in etsen en monoprints. In totaal zijn circa 240 werken getoond en stonden drie thema’s in de tentoonstelling centraal: Identiteit (het zoeken naar een handschrift), Bevrijding (oorlog, hoop en bevrijding) en Ruimte (reizen en landschappen). Iedere maand werd één thema uitgelicht door een wisseling van werken. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van Rombout van Zwetselaar, en markeerde de lancering van de website www.janmontyncollection.com.
Beatrix 75 jaar
De mooiste foto’s
30 januari t/m 17 februari 2013
Een dag voor haar 75ste verjaardag toonde de Kunsthal in samenwerking met ANP Foto de mooiste foto’s van (voormalig) Koningin Beatrix. Ter gelegenheid van het nieuws over haar aftreden toonde de Kunsthal haar levensgeschiedenis, vastgelegd in foto’s, die de altijd aanwezige persdienst ANP Foto door de jaren heen maakte. De tentoonstelling liet haar leven zien aan de hand van de mooiste en meest bijzondere foto’s. Hoe onze toenmalige vorstin opgroeide met haar familie, hoe ze verliefd werd, zich ging verloven en trouwde. De vorstin als vrouw, als (jonge) moeder en als oma. En natuurlijk hoe ze de troon besteeg en hoe ze was als vorstin en staatshoofd, actief in binnen- en buitenland.
The Fashion World of Jean Paul Gaultier
From the Sidewalk to the Catwalk
10 februari t/m 12 mei 2013
Jean Paul Gaultier is een van de meest invloedrijke en vooruitstrevende modeontwerpers van de afgelopen vijfendertig jaar. De eerste internationale tentoonstelling van deze veelzijdige Franse couturier bood een spectaculair overzicht van zijn uitgebreide oeuvre. In het multimediale tentoonstellingsontwerp namen interactieve mannequins samen met fragmenten uit films, muziekclips, concerten, televisieprogramma's en modeshows de bezoeker mee in Gaultiers wereld.
De tentoonstelling markeerde het 35-jarig bestaan van zijn modelijn en kwam tot stand dankzij een internationale samenwerking tussen het Montreal Museum of Fine Arts, Maison Jean Paul Gaultier in Parijs en de Kunsthal Rotterdam. Bij de tentoonstelling verscheen de eerste monografie van Jean Paul Gaultier uitgegeven door Montreal Museum of Fine Arts, met Thierry-Maxime Loriot als eindredacteur. De opening van de tentoonstelling vond plaats op zaterdag 9 februari in aanwezigheid van Jean Paul Gaultier.
Like pastoe
100 jaar vernieuwing in vormgeving
23 februari t/m 2 juni 2013
‘Like Pastoe’ is een omvangrijke tentoonstelling rondom het honderdjarig bestaan van het Nederlandse meubelmerk Pastoe. Sinds de oprichting in 1913 is Pastoe uitgegroeid tot een internationaal erkend designers label. Het merk staat voor eenvoud, tijdloosheid, kwaliteit en ambacht. Pastoe heeft in de loop van de tijd een fraai gezelschap ontwerpers aan zich weten te binden, zoals Maarten Van Severen, Shigeru Uchida en Scholten & Baijings. De tentoonstelling Like Pastoe toonde de omvangrijke geschiedenis van het meubelmerk en gaf een overzicht van de unieke samenwerkingen tussen Pastoe en diverse architecten, kunstenaars en ontwerpers. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling en het honderdjarig bestaan van Pastoe is een jubileumboek uitgegeven, samengesteld door Anne van der Zwaag/Gert Staal en vormgegeven door Dirk Laucke.
shady moments
Schilte & Portieltje
23 februari t/m 2 juni 2013
Verwarring en dubbelzinnigheid zijn kenmerkend voor het werk van het in Rotterdam woonachtige kunstenaarsduo Schilte & Portielje. De mens, veelal sensueel in beeld gebracht, speelt een centrale rol in hun werk. Schilte & Portielje creëren, met de computer als fotografische ‘dark room’, een merkwaardige droomwereld van bizarre karakters.
De raadselachtige verschijningen hebben een bijna surrealistische uitstraling. Met een selectie fotowerken in groot en klein formaat toonde de Kunsthal een omvangrijke dwarsdoorsnede van hun oeuvre. Bij de tentoonstelling was het boek ‘PHOTOWORKS BEYOND REALITY – Volume 2’, uitgegeven door Voetnoot Publishers, verkrijgbaar.
kunsthal light #7 ready - set - go!
Ephameron & Ruwedata
22 februari t/m 20 mei 2013
De zevende editie van Kunsthal Light richtte de schijnwerpers op de grafische kunstenaars Ruwedata (Thijs Kelder) en Ephameron (Eva Cardon). Speciaal voor de Kunsthal werkten beide kunstenaars gezamenlijk aan een meterslange collage volgens het fluisterspel Chinese Whispers: de één stuurt digitaal een idee waarop de ander reageert en weer teruggeeft. Een verrassende collage was het resultaat. Tijdens de opening was er een Artist Talk tussen Leon Kranenburg (creatief directeur bureau WOAU) en Thijs Kelder. Deze editie is mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden, ambassadeur van de Kunsthal.
Als onderdeel van de samenwerking was het werk van Ephameron & Ruwedata vanaf 21 februari eveneens te zien op de 18 meter lange 'imagewall' in het Nationale-Nederlanden gebouw aan het Stationsplein in Rotterdam. Bekijk eerdere Kunsthal Light edities bij Talentontwikkeling.
Ode aan de Vader
Kees Spruijt
6 mei t/m 2 juni 2013
De Kunsthal vierde Moederdag (zondag 12 mei) met een ode aan vaders. Aanleiding vormde het fotoboek ‘Ode aan de Vader’ van de Rotterdamse fotograaf Kees Spruijt waarin hij 23 vaders van tussen de 25 en 54 jaar oud portretteert. De portretten vormen een persoonlijk relaas van deze vaders, met een knipoog naar de moeders. Spruijt verbaast zich “over de manier waarop vrouwen het moederschap uitdragen”, mannen staan veel minder bekend om hun vaderschap. In de Kunsthal waren vanaf maandag 6 mei vijftien foto’s van de betrokken vaders te zien, en op woensdag 8 mei werd het boek 'Ode aan de Vader’ van Kees Spruijt in de Kunsthal gepresenteerd.