Bestuursbericht
2013 gaat zonder twijfel de geschiedenis in als het meest bewogen jaar van de Kunsthal. Aan het begin van haar 21ste levensjaar was haar enige zekerheid dat alles onzeker was: de beveiliging van het gebouw vanwege het wegvallen van de gemeentelijke subsidiëring van de beveiligers; het te lang uitgestelde groot onderhoud van het gebouw (opgelopen tot > € 1.2 miljoen); de vergroening van de Kunsthal als remedie voor de tot recordhoogte opgelopen energielasten; het structurele exploitatietekort bij een negatief eigen vermogen; bovendien, als een donker dreigende wolk, de ongewisse nasleep van de brute kunstroof in oktober 2012.
Aan het einde van het jaar kon het bestuur het volgende noteren: een fors positief resultaat door een zeer succesvol tentoonstellingsprogramma; een nieuwe equipe beveiligers in de startblokken; de grootscheepse verbouwing en facelift op schema; nieuwe, dubbele beglazing en andere maatregelen waardoor de energielasten van de Kunsthal sterk reduceren; een kansrijke, nieuwe exploitatieopzet met een stevig weerstandsvermogen. En als enige minpunt nog steeds onzekerheid over het lot van de gestolen kunstwerken.
Het Consortium met de Kunsthal directie
Deze omslag is te danken aan een aantal factoren. In de eerste plaats de constructieve samenwerking met een hiertoe opgericht Consortium van drie gerenommeerde Rotterdamse partijen: energieleverancier Eneco, bouwbedrijf Dura Vermeer en Installatiebedrijf Roodenburg. Aangezet door de gemeente Rotterdam (cluster Stadsontwikkeling), de huisbaas van de Kunsthal, was dit Consortium in het leven geroepen voor de verduurzaming en ‘ontzorging’ van de Kunsthal. Ten tweede de samenwerking met architectenbureau OMA dat tekende voor een nieuw entreegebied, frisse en ruimere toiletten en garderobe. Ook is de inrichting van het Kunsthalcafé en de winkel aangepakt, en zijn in het gebouw grootschalig maar voor het publiek onzichtbaar de installaties vernieuwd en aan de nieuwste inzichten, ook op beveiligingsgebied, aangepast.
De nieuwe exploitatieopzet is kansrijk dankzij het noodzakelijke weerstandsvermogen op de balans van de Kunsthal. Een vermogen dat gelet op de toekomst en de ambities van de Kunsthal op peil dient te blijven om de continuïteit van de bedrijfsvoering veilig te stellen.
Op 1 februari 2014 is de Kunsthal geopend met een rijk spectrum aan contrastrijke, vernieuwende, uitdagende en inspirerende tentoonstellingen en evenementen.
Rest mij om te melden dat wegens het verstrijken van haar zittingstermijn het bestuur medio 2013 afscheid nam van Leni Boeren als bestuurslid van de stichting. Haar inventiviteit, spreekwoordelijk enthousiasme en deskundigheid waren acht jaar lang van waardevolle betekenis voor de Kunsthal.
Voor ondergetekende eindigde het voorzitterschap kort na de heropening en de afronding van de contractbesprekingen in februari 2014 in de wetenschap dat het inmiddels in een Raad van Toezicht getransformeerde bestuur in de persoon van Arjan Schakenbos een nieuwe, ervaren voorzitter heeft met een warm Rotterdams hart.
Willem van Hassel, voorzitter bestuur Stichting Kunsthal Rotterdam
Bestuur 2013
De heer W.G. van Hassel, voorzitter
De heer R.E. Zijderveld, penningmeester
De heer B. Vree
Mevrouw L.M.T. Boeren (tot medio 2013)
De heer P.J.P. Drion
Mevrouw N. Albayrak
De heer V.S. Mentzel