Cultureel ondernemerschap
Sinds haar oprichting loopt de Kunsthal voorop in cultureel ondernemerschap en ziet zij kansen waar anderen die (nog) niet zien. Als culturele instelling zonder eigen collectie is de Kunsthal goed in samenwerken en in het ontwikkelen van bijzondere cross-overs. Ditzelfde geldt zeker ook op het gebied van sponsoring en fondsenwerving. Minder dan de helft van de totale begroting werd in 2013 gedekt door de subsidie van de Gemeente Rotterdam. De andere helft (54,4%) genereerde de Kunsthal zelf met dank aan een breed scala aan fondsen, sponsoren, leden van de Kunsthal Zakenkring, Kunsthal Ambassadeurs en particuliere donateurs. Dit betekent dat de Kunsthal ook in 2013 iedere euro aan subsidie wist te verdubbelen, een ongekend goede prestatie in het licht van de huidige economie.
Daarbij is de financiële balans van het tentoonstellingsprogramma van groot belang. Hoofdtentoonstellingen zijn vaak kostbare projecten waarvoor het vinden van de juiste sponsoren en fondsen hoge prioriteit heeft. Daarnaast is media-aandacht onontbeerlijk om op het netvlies van potentiële bezoekers te komen en vervolgens inkomsten te genereren. Inkomsten die juist het realiseren van de kleinere tentoonstellingen, die vaak weer andere specifieke doelgroepen aanspreken, mogelijk maken.
Jean Paul Gaultier met Frank Gervais (CEO Thalys International) en Vincent Mentzel (bestuurslid Kunsthal) op Gare du Nord, Parijs
De Kunsthal schuwt in haar tentoonstellingsprogramma gedurfde onderwerpen niet, zoekt naar spannende, creatieve samenwerkingen met verschillende partners en streeft naar sterke marketingacties met (media)partners. Altijd met als doel elkaar te versterken, de naamsbekendheid te vergroten en het publiek te stimuleren om de Kunsthal te bezoeken. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking met de internationale carrier Thalys tijdens de Gaultier-tentoonstelling en de samenwerking met het Nederlandse meubelmerk Pastoe voor de grote overzichtstentoonstelling ‘Like Pastoe’, ter gelegenheid van hun honderdjarig bestaan.
Prijzen voor cultureel ondernemerschap
Artifex Award
Op 28 oktober 2013 heeft de Kunsthal de Artifex Award voor cultureel ondernemerschap gewonnen. Een prijs waar wij bijzonder trots op zijn en die de kracht van de Kunsthal, als voorloper op het gebied van cultureel ondernemerschap, verder onderstreept.
Citaat uit het juryrapport: […] “De Kunsthal ontvangt de Artifex Award 2013 vanwege de indrukwekkende manier waarop zij het publiek en de stad heeft betrokken bij een museale tentoonstelling. De jury van de Artifex Award prijst de samenwerking met een serie niet voor de hand liggende maar indrukwekkende partners als Thalys, Vogue en de Bijenkorf. Ook zeer positief is de jury van de Artifex Award over de goede en intensieve samenwerking van het team. De manier waarop de Kunsthal haar activiteiten zichtbaar heeft gemaakt getuigt van grote inzet en professionaliteit op het gebied van marketing en communicatie. Een buitengewone aandacht voor de tentoonstelling, ook van niet reguliere museumbezoekers en een indrukwekkend bezoekersaantal in een relatief korte periode waren hiervan het resultaat.[…]
IFEA - Pinnacle Award
Internationaal wist de Kunsthal samen met Studio Vollaerszwart en Rotterdam Festivals, tijdens de jaarlijkse conferentie van de International Festivals & Events Association (IFEA) in Pittsburgh, de Pinnacle Award in de wacht te slepen. De award werd toegekend voor de citydressing campagne rondom de tentoonstelling The Fashion World of Jean Paul Gaultier (‘’best miscellaneous on site decor”).
Professionalisering
Afgelopen jaar is wederom hard gewerkt aan de verbetering van de positie van de Kunsthal. De “reguliere” sponsor- en fondsenwerving voor tentoonstellingen en evenementen is geprofessionaliseerd onder meer door de lancering van een nieuw 'Steun de Kunsthal' Membership programma; de participatie in een door het Mondriaan Fonds ondersteund initiatief om meer major donors te bereiken; de ontwikkeling van het Kunsthalconcept, met de vernieuwde Kunsthal als event-locatie; de samenwerking met VNO-NCW voor het vierde achtereenvolgende jaar en het investeren in de Zakenkring leden.
Invoering Museumkaart
Om nog meer kunst- en cultuurliefhebbers tegemoet te komen is de Kunsthal in gesprek gegaan met de Stichting Museumkaart om de haalbaarheid van het invoeren van de Museumkaart te bespreken. Deze gesprekken hebben in het najaar van 2013 tot een positief besluit geleid. Vanaf de heropening op 1 februari 2014 is de Kunsthal ook voor Museumkaarthouders toegankelijk. De Kunsthal ziet deze ontwikkeling als een logische stap die aansluit bij haar streven om toegankelijk te zijn voor een brede doelgroep en passend bij haar culturele ondernemingsbeleid.
Nieuwe plannen voor de periode 2014-2016
Topprioriteit heeft het vinden van structurele, meerjarige financiers waarmee een solide financiële basis blijft bestaan en de voorfinanciering van kostbare tentoonstellingen gewaarborgd is. Tenslotte gaan de kosten altijd voor de baten. Gezien de forse investeringen van de Kunsthal voor de vernieuwde inrichting, waar helaas nog geen sponsor voor gevonden is, is het speerpunt voor 2014 om tenminste enkele structurele sponsoren te werven voor de vernieuwde Kunsthal.
Lees minder