Kunsthal Light
Sinds 2011 ontwikkelt de Kunsthal Rotterdam presentaties onder de titel Kunsthal Light. Dit tentoonstellingsprogramma richt zich op het creëren van kansen voor talentvolle kunstenaars uit binnen- en buitenland. Kunsthal Light richt de spotlight in het bijzonder op ‘modern muralists', urban-, graffitti- en stripkunstenaars. Hiervoor stelt de Kunsthal drie keer per jaar voor een periode van circa acht weken Hal 6 (de etalage langs de hellingbaan) beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt om een ‘site-specific work’ te maken. De kunstenaars maken hun werk veelal ter plekke, zodat de ontwikkeling van het werk voor het publiek van buitenaf te volgen is. Onderdeel van de presentatie is een Artist Talk met de kunstenaar.
Cave Painting : Spirit Level
Ben Merris
21 april t/m 21 augustus 2011
De geometrische, abstracte schilderijen en installaties van de Amerikaanse kunstenaar Ben Merris (1978) zijn dynamisch en kleurrijk. Voor Kunsthal Light maakte Merris voor Hal 6 ter plekke een groots opgezette muurschildering. Grafische kleurbanen met snelheid en energie afgewisseld door speelse patronen gingen een relatie aan met de architectuur van het gebouw en vormden een harmonieus geheel. De eerste editie van Kunsthal Light kwam tot stand in samenwerking met Cokkie Snoei.
Het Kraaipotlood
Nacho Simal
9 september t/m 6 november 2011
Het werk van de Spaanse kunstenaar Nacho Simal (1974) roept raadselachtige werelden op; vergezichten op eindeloze landschappen die worden bewoond door vreemdsoortige planten en dieren. Simal maakte voor de tweede editie van Kunsthal Light een speciale wandschildering, waarvan de oplevering samenviel met het Wereld van Witte de With Festival, een driedaags Rotterdams kunstfestival dat de straat claimt voor jonge Europese kunstenaars.
Susan Opperman
Skyndood & Niemandswoord
25 november 2011 t/m 11 maart 2012
Voor de derde editie van Kunsthal Light maakte de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Susan Opperman de wandschildering ‘Skyndood & Niemandswoord', geïnspireerd op haar graphic novel ‘Gifpit - die koms van die Vreemdeling'. Enkele van haar meest iconische karakters uit Gifpit zijn in rauwe zwart-wit tekeningen en met onverbloemde teksten in Hal 6 te zien.
Kaïn en Abel
Sam Peeters
30 maart t/m 10 juni 2012
De Nederlandse kunstenaar Sam Peeters (1976), een van de leden van het stripcollectief Lamelos, tekende voor de vierde editie van Kunsthal Light. Humor en een cartoonachtige tekenstijl kenmerken zijn werk. Voor Hal 6 creëerde hij een hedendaagse stripvariant op het klassieke Bijbelse verhaal van de broers Kaïn en Abel dat in de kunstgeschiedenis al vaak is verbeeld. Peeters’ serie tekeningen toont de strijd tussen Kaïn en Abel in absurde en droogkomische beelden.
Vlek op vlek op vlek
Johan Boer
29 juni t/m 23 september 2012
De vijfde editie van Kunsthal Light richtte de schijnwerpers op voormalig street artist Johan Boer (1969). De Rotterdamse kunstenaar en signmaker maakte in de jaren negentig (inter)nationaal furore met zijn illegale ‘sticker art' op museale gebouwen. Zijn werk kenmerkt zich door een kleurrijke en associatieve beeldtaal. Laag over laag creëerde Boer met zelfklevende folie zijn ‘verfdruipende' kunstwerken op de glazen gevel van Hal 6.
Karton
Niels Broszat
1 november 2012 t/m 20 januari 2013
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Kunsthal is voor de zesde editie van Kunsthal Light een oproep aan jonge kunstenaars gedaan. Uit een groot aantal inzendingen is het voorstel van Niels Broszat (1980) geselecteerd. Broszat laat zich inspireren door eeuwenoude fantasiefiguren zoals ridders, elven, feeën, draken en nimfen, zijn werk onthult iets van een schijnwereld. Speciaal voor Hal 6 maakte hij op vier grote stukken karton een surrealistische, maritieme voorstelling met houtskool.
De tweede en derde editie van Kunsthal Light zijn mogelijk gemaakt met een bijdrage van het voormalige Fonds BKVB in samenwerking met Gert Jan Pos (voormalig intendant strips).
Lees minder