Educatie voor het onderwijs
De Kunsthal zet breed in op educatie bij haar hoofdtentoonstellingen en benadert hiervoor actief de verschillende onderwijsinstellingen in Rotterdam en daarbuiten. Door samenwerking sluit het educatieve aanbod naadloos aan op de kerndoelen van de curricula en vormt een bezoek aan de Kunsthal een toegevoegde waarde voor scholieren en studenten. Bij Gaultier werkte de Kunsthal nauw samen met het ROC Albeda College Rotterdam, Stichting BOOR, de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), Het Grafisch Lyceum Rotterdam en Openbare Scholengemeenschap Hugo de Groot Rotterdam. Onderstaand een beknopt overzicht van de verschillende educatieve programma’s.
Docentenmiddag 6 maart
Op 6 maart 2013 organiseerde de Kunsthal een middag speciaal voor docenten (opkomst 130) om hen te informeren over de educatieprogramma’s, en aansluitend de tentoonstellingen te bezoeken.
Educatieprogramma bij Gaultier
De Kunsthal ontwikkelde bij de Gaultier-tentoonstelling voor het primair onderwijs een voorbereidende les voor het digitale schoolbord, een kijkwijzer en een verwerkingsles, gratis te downloaden via de website. In het kader van het Cultuurtraject Rotterdam in samenwerking met Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) maakten leerlingen uit groep 5 en 6 kennis met de ideeën en het materiaalgebruik van Gaultier. Zij bezochten samen met een modeontwerper de tentoonstelling en verwerkten de thema’s van Gaultier in een eigen T-shirtontwerp.
Voortgezet Onderwijs
Dit lespakket, geïnspireerd op Gaultier, behandelde thema’s zoals materiaalgebruik en vakmanschap maar ook de positieve mix van culturen en man/vrouw verhoudingen. Het materiaal bestond uit een kijkwijzer, een voorbereidende les en een verwerkingsles op school, ontwikkeld in samenwerking met docenten van OSG Hugo de Groot, Rotterdam.
Middelbaar BeroepsOnderwijs
In samenwerking met het ROC Albeda Rotterdam ontwikkelde de Kunsthal een door leerlingen en docenten zeer gewaardeerd onderwijspakket voor alle richtingen en niveaus in het MBO.
Samenwerking met het Grafisch Lyceum Rotterdam
In de maanden voorafgaand aan de tentoonstelling bedachten studenten Art&Design en Mode&Trends een doorlopende doe-activiteit voor kinderen van 4 tot 12 jaar die aansloot op Gaultier’s thematiek. Deze activiteit vond plaats in de educatieruimte bovenin het Auditorium. Na tussentijdse feedback is een van de ontwerpen uitgevoerd: het ‘aankleedpoppetje à la Gaultier’ speciaal voor kinderen tot 6 jaar.
Hoger BeroepsOnderwijs
In samenwerking met Studio Vollaerszwart en de Willem de Kooning Academie hebben studenten van de afdeling Mode creaties ontworpen met de blauw-witte stof die door Studio Vollaerszwart is gebruikt voor de citydressing. Zeven creaties zijn tijdens de looptijd van de tentoonstelling gepresenteerd bij Alliance Française in Rotterdam.
Educatieprogramma Like PASTOE
Het PastoeLAB, een educatieve ruimte in de tentoonstelling, bood verschillende doe-activiteiten voor jong en oud. Bezoekers konden met verschillende blokjes zelf Pastoe-meubels bouwen, met de bouwplaat ‘Richt je eigen huis in’ aan de slag en een film bekijken over het ontwerp- en maakproces van Pastoe-meubels.
Voortgezet Onderwijs en MBO
De Kunsthal werkte nauw samen met het Hout- en Meubileringcollege en het ROC Albeda College Rotterdam aan een kijkwijzer voor de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs en het MBO. Iedere leerling kreeg gratis de kijkwijzer met vragen en schetsopdrachten, waarbij de nadruk lag op materiaal, techniek en (grafisch) ontwerp.